Penta: kolejna akwizycja na rynku mrożonek

Iglokrak przejmuje firmę SCOTT

Iglokrak – spółka należąca do środkowoeuropejskiej grupy inwestycyjnej Penta – przejęła Firmę Handlową SCOTT, krakowskiego dystrybutora mrożonek. Umowa akwizycji, obejmująca zakup 100% udziałów spółki od Zdzisława Brzykcy, została zawarta 18 listopada. Akwizycja firmy Scott wzmocni pozycję Iglokraka na południu Polski.

Firma Handlowa SCOTT jest jednym z pięciu wiodących dystrybutorów artykułów mrożonych w południowej Polsce. Działalność spółki skoncentrowana jest głównie w regionie Krakowa. Obroty Scott w 2009 roku wyniosły 23 mln zł.

Przejęcie firmy Scott jest kolejnym krokiem w realizacji strategii Penta Investments, zmierzającej do konsolidacji rynku mrożonek. Na początku października fundusz zawarł z IPOPEMA FIZ porozumienie w sprawie połączenia spółek Iglokrak i Iglotex. W dniu 8 listopada UOKiK wydał zgodę na tę transakcję.

„Zaplanowane na kolejnych 5 lat działania Penty – zmierzające do stworzenia czołowej grupy dystrybucyjnej na polskim rynku mrożonek – nabierają tempa. Kilka tygodni temu zawarliśmy porozumienie o fuzji spółek Iglokrak i Iglotex, a już możemy pochwalić się kolejną transakcją. Nasza inicjatywa spotyka się z dużym zainteresowaniem firm z branży. Aktualnie prowadzimy rozmowy z kilkunastoma podmiotami. Jesteśmy bardzo selektywni w wyborze celów akwizycji, spodziewamy się jednak finalizacji kolejnych przejęć w 2011 roku" – mówi Rafał Sosna, dyrektor inwestycyjny Penta Investments w Polsce.

Strategia Penta Investments – zmierzająca do stworzenia wiodącej grupy dystrybutorów artykułów mrożonych – została doceniona w branży. Zespół pod kierownictwem Rafała Sosny, dyrektora inwestycyjnego Penty, uhonorowano Nagrodą Rynku Spożywczego 2010 w kategorii „Wydarzenie roku rynku spożywczego" za transakcję przejęcia spółki Iglokrak oraz ambitne plany konsolidacji rynku.

O Scott

• Firma Handlowa SCOTT z siedzibą w Krakowie należy do piątki wiodących dystrybutorów artykułów mrożonych w południowej Polsce.
  • Specjalizuje się w kompleksowy zaopatrzeniu w produkty mrożone sklepów detalicznych oraz punktów gastronomicznych.
  • W ofercie Scott znajdują się artykuły ponad 20 polskich i zagranicznych producentów żywności mrożonej.

O Iglokrak

• Iglokrak jest wiodącym w południowej Polsce dystrybutorem i producentem artykułów mrożonych oraz lodów dla placówek detalicznych, hurtowni, sieci krajowych i zagranicznych, jak również szeroko pojętej gastronomii (HoReCa).
  • Grupa obejmuje 7 firm zajmujących się dystrybucją oraz 2 zakłady produkcyjne.
  • Iglokrak obsługuje 14.000 placówek handlowych i gastronomicznych oraz ok. 25.000 lodówek w punktach detalicznych. Grupa dysponuje nowoczesnymi maszynami do produkcji artykułów mrożonych pod markami: Fritar (frytki i mrożone warzywa/owoce) oraz Lewil (gotowe wyroby kulinarne na bazie mącznej).
  • Dzięki zrealizowanym w 2009 roku inwestycjom o wartości 10 mln euro, Fritar stał się jednym z najnowocześniejszych i najbardziej rozbudowanych zakładów produkcyjnych w branży artykułów mrożonych w Europie.

O Iglotex

• Grupa Iglotex obsługuje około 20 tys. punktów detalicznych i gastronomicznych, zaopatrując ok. 30 tys. sztuk sprzętu chłodniczego. Firma dostarcza wyroby własnej produkcji oraz innych marek dla branży detalicznej i HoReCa.
  • Do Grupy należą 2 zakłady produkcyjne: w Skórczu (mrożone pizze, zapiekanki, wyroby kulinarne mączne i ziemniaczane) oraz Grudziądzu (mrożone warzywa i owoce). Produkty sprzedawane są wszystkimi kanałami dystrybucji.
  • Iglotex oferuje również specjalistyczne usługi magazynowania chłodzonej żywności oraz usługi logistyczne dla innych firm.
  • Zatrudnia ok. 1300 pracowników.