Penta prodává polskou Žabku Mid Europa Partners

Středoevropská investiční skupina Penta Investments uzavřela smlouvu o prodeji Zabka Polska S.A. s fondem Mid Europa Partners. Transakce podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Zabka Polska je předním polským maloobchodním řetězcem. Po celé zemi provozuje 2400 obchodů typu "convenience" a dalších 55 obchodů nového formátu Freshmarket. V roce 2010 činily její tržby 16,25 miliardy korun a EBITDA dosáhla výše 775 milionů korun (neauditované výsledky).

Penta koupila polskou Zabku v roce 2007. Od té doby společnost otevřela více než 400 nových obchodů a uvedla na trh nový formát větších prodejen - Freshmarket. Penta expandovala s Zabkou také do České republiky a přikoupila síť supermarketů Koruna. V prosinci 2010 Penta prodala českou Žabku a Korunu strategickému partnerovi, řetězci Tesco. Dokončení české transakce je očekáváno v dubnu 2011.

"Zabka Polska prošla v posledních letech velmi pozitivním vývojem. Splnili jsme svůj cíl významně navýšit její hodnotu. Tržby Zabky vzrostly za dobu naší přítomnosti o téměř 42 % a EBITDA o 162 %. Dnes je Zabka nejlepší investicí Penty v Polsku a je mezi třemi nejúspěšnějšími projekty v celé historii Penty," řekl Jozef Janov, investiční ředitel Penty a předseda dozorčí rady Zabka Polska S.A.

"Penta i nadále zůstává významným hráčem na polském trhu a hledá další atraktivní investiční příležitosti. Rád bych pogratuloval Mid Europa Partners k významné akvizici a přeji jim mnoho úspěchů v další expanzi Zabky a Freshmarketu," dodal Janov.

"Rád bych přivítal Mid Europa Partners v naší společnosti. Za top management Zabky mohu říct, že máme plnou důvěru v jejich strategii dalšího rozvoje sítí Zabka a Freshmarket. Jsme připraveni pokračovat v expanzi a dostat se mezi pět nejlepších maloobchodních sítí v Polsku," řekl Jacek Roszyk, CEO Zabky.
Transakce byla připravena v úzké spolupráci mezi Pentou a top managementem Zabky, který ve společnosti s novým vlastníkem zůstává.

Poradenskými firmami na straně Penty byli JP Morgan, Baker McKenzie, KPMG a Roland Berger. Mid Europa Partners spolupracovali s Vienna Capital Partners, Cameron McKenna a PwC.

Zabka Polska - Základní ukazatele:

2007 2008 2009 2010 (neauditované)
počet obchodů 1700 1850 2000 2150 2400 + 55 Freshmarkets
tržby (mil. PLN) 1468 1779 1986 2241 2535
EBITDA (mil. PLN) 46 76 88 104,5 121,5

O Zabka Polska:

Zabka Polska S.A. je majitelem největšího řetězce prodejen typu „convenience" ve střední a východní Evropě, fungujícím pod značkou Zabka. Během několika let na trhu se stala lídrem tohoto segmentu v Polsku.
Řetězec Zabka představuje moderní maloobchodní koncept, který zákazníkům nabízí především pohodlné nakupování. Jejich cílem je nabízet kvalitní produkty a služby v takových lokalitách, aby nakupování bylo rychlé a jednoduché. Obchody jsou otevřeny od 6 do 23 hodin po celý rok. V roce 2009 společnost představila nový, větší formát „convenience" obchodů - Freshmarket.
Více informací o Zabka Polska najdete na www.zabka.pl; www.zabkapolska.pl