Jaroslav Haščák se vrací do vedení skupiny Penta

Spoluzakladatel investiční skupiny Penta, Jaroslav Haščák, se po necelých čtyřech letech vrací do nejvyššího vedení společnosti. S účinností od 1. října 2024 se opět plnohodnotně zapojí do práce v Investiční komisi, v rámci Executive Boardu a také do řízení firemního portfolia skupiny Penta.

Tento krok navazuje na nedávné rozhodnutí Krajské prokuratury Slovenské republiky v Bratislavě, která zbavila Jaroslava Haščáka obvinění v tzv. kauze Gorila, vzneseného v listopadu 2022. Krajský prokurátor ve svém rozhodnutí uvedl, že obvinění bylo založené na vymyšlených či neexistujících důkazech. Jaroslav Haščák se vzdal pozice řídícího partnera Penty v prosinci 2020 po vznesení prvního obvinění, které bylo už v roce 2021 označené za nezákonné a následně zrušené. Slovenská republika se Jaroslavu Haščákovi za toto obvinění poté omluvila.

Jaroslav Haščák založil investiční skupinu Penta před 30 roky spolu se svým spolužákem  Markem Dospivou. Až do konce roku 2020 působil v roli Managing Partnera, a byl odpovědný za strategii, nejdůležitější procesy a výběr klíčových manažerů.

Jaroslav Haščák chce v dalším období věnovat svoji pozornost zejména klíčovým strategickým otázkám, které se týkají možností expanze společností jako je Dr.Max, Fortuna Entertainment Group a Penta Hospitals International na nové trhy. Vidí potenciál v dalším rozvoji jejich úspěšných strategií, s ambicí vybudovat z těchto firem globální hráče v daných odvětvích.

Jaroslav Haščák doplní současné vrcholové vedení skupiny Penta, které tvoří Marek Dospiva, Iain Child, Václav Jirků, Marián Slivovič a Fabrice Dumontheil.

Skupina Penta zároveň oznamuje, že vlastnická struktura na úrovni Penta Investments Group Limited Cyprus (fond) a s ní spojená hlasovací práva či ekonomické benefity zůstávají beze změny.

O skupině Penta

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založená v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 50 000 lidí, v roce 2023 dosáhla hodnota aktiv skupiny 360 miliard korun. Penta působí ve vice než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě.